Adanalılar sağlıklı besleniyor mu? - Gündem Ajans - Medya Danışmanlık HizmetleriGündem Ajans – Medya Danışmanlık Hizmetleri

12 Ağustos 2022 - 00:37

Adanalılar sağlıklı besleniyor mu?

Adanalılar sağlıklı besleniyor mu?
Son Güncelleme :

25 Nisan 2021 - 18:04

67 views

Adana’nın yemek kültürünü sağlık açısından değerlendiren Uzman Diyetisyen Kübracan Bekiroğlu, bölgedeki baharat kullanımı alışkanlıkları ve özellikle sokak lezzetleri olarak bilinen sakatat tüketimi ile ilgili uyarılarda bulundu.

Adana mutfağının çeşitliliğinin ve yörede tüketilen bitki zenginliğinin sağlıklı yönlerinden söz eden Uzm. Dyt. Bekiroğlu, “Beslenme alışkanlıklarımızı, tüketilen gıdalar açısından dengede tuttuğumuz sürece besin değeri yüksek ve sağlıklı ürünlere sahibiz” dedi.

Şehrin mutfak kültürünün oluşturulmasında, tarihi-kültürel mirasın ve coğrafi konumun etkisi oldukça fazla. Besin açısından çeşitliliğin olduğu Çukurova Bölgesi’nde et ve et ürünleri açısından da farklı lezzetler karşımıza çıkıyor. Adana mutfağında aynı zamanda hamur işleri, sakatatlar, yöreye özgü otlar, pul biber, kimyon, karabiber, sumak, nar ekşisi gibi sos ve baharatların yaygın şekilde kullanıldığını hatırlatan Uzm. Dyt. Bekiroğlu, “Beslenme açısından değerlendirecek olursak, yöresel yemeklerin içerisinde kullanılan baharatlar, metabolizmanın hızlı çalışmasını ve bağışıklığın güçlenmesini destekliyor. Fakat tansiyon gibi rahatsızlığı olan bireylerin baharat kullanımını kısıtlaması veya uzman kontrolünde kullanması gerekiyor” diyerek uyardı.

Bölgede, borani, süllüm (Ebegümeci ile yapılan bir tür salata), kabak çintmesi gibi sebze yemeklerinin de yaygın olarak tüketildiğini vurgulayan Uzm. Dyt. Kübracan Bekiroğlu, “Bölgede, doğada yetişen çok sayıda sağlık açısından mucizevi bitki mevcut. Farklı ve çok çeşitli otlar, sebze ve meyveler ve buğday gibi tahılların beslenmedeki yeri çok önemli. Eti çok seven Adana insanı, beslenme alışkanlıklarına mutlaka bu şifalı otları, tahılları ve bitkileri dahil etmeli” diye konuştu.

SAKATAT VE HAMUR İŞİNE DİKKAT!

Adana’nın sokak lezzetleri açısından da zengin bir yapıya sahip olduğunu ve bu alanda gastronomi şehri olarak turistlerin de oldukça ilgisini çektiğini ifade eden Uzm. Dyt. Bekiroğlu, “Sokak lezzetleri olarak da bilinen şırdan, mumbar, kelle paça gibi sakatatların tüketimi ayda 2 kere yapılabilir. Et suyu, kemik suyu, bölgenin baş tacı olarak yemek ve çorbalarda yerini alıyor ve iyi bir kollajen deposu. Ancak Adana mutfak kültüründe oldukça yaygın olan sakatat, hamur işi, kebap gibi besinlerin tüketimi yapılırken, kronik rahatsızlığı olan bireylerin porsiyon kontrolü yapması, oldukça önemli” diye belirtti.

ADANA’NIN ŞİFALI BİTKİLERİ

Adana’nın meşhur içeceği şalgam suyunun faydalarını anlatan Uzm. Dyt. Kübracan Bekiroğlu şunları söyledi: “Şalgam suyu, içerisinde bulundurduğu fosfor, kalsiyum, potasyum gibi mineraller ile stresi önler. Aynı zamanda iyi bir idrar söktürücü özelliğe sahip. Yaygın olarak kullanılan baharatlardan sumak, kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini dengeler, tansiyonu düşürür ve idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur. Süllüm olarak bilinen ve ebegümeci otu ile yapılan yemek türü de tam bir vitamin ve mineral deposudur. Ebegümeci otunun çayı da kullanılabilir. Öksürük, ses kısıklıklarına faydalı olduğu gibi balgam söktürücü özelliğe de sahiptir. Mide ve bağırsakların doğru çalışmasında, içerisindeki antioksidanlar sayesinde cilt sağlığı ve hücre yenilenmesine olumlu faydaları bulunmaktadır. Ancak kronik rahatsızlığı olan bireyler ve hamileler mutlaka bir uzman kontrolünde tüketim yapmalıdır.”

Mine Yormaz

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.